teambuilding in de bergen huttentocht oostenrijk
YALPAK Blogs
Jan Canters
YALPAK Blogs
11/20/2024
12 min
0

Wat Neem Je Mee op Huttentocht? De Ultieme Checklist voor in de Bergen

11/20/2024
12 min
0

Wat neem je mee op huttentocht? De ultieme checklist voor jouw avontuur in de bergen!


Een goede voorbereiding is essentieel als jij op meerdaagse huttentocht gaat. Wij willen jou hierbij helpen! In deze blog lijsten wij de essentiële zaken op die jij moet meenemen in jouw rugzak als jij op avontuur gaat in de bergen.


Wandelschoenen

Laten we beginnen met misschien wel het belangrijkste. Slechte wandelschoenen kunnen zo héél je vakantie verpesten. Denk aan blaren, pijnlijke tenen, bleinen en andere onaangename klachten.  Goede en stevige wandelschoenen zijn een must en daarom raden we je aan om hierin echt te investeren. Goede bergschoenen kosten een beetje geld, maar het is de investering meer dan waard en veelal kan je een hele tijd verder met een goed paar. Als je nieuwe wandelschoenen gaat kopen, laat je goed adviseren. Goede bergschoenen geven de steun die nodig is aan het onderlichaam. De dikke zool moet je voeten beschermen tegen scherpe stenen, ongelijke ondergrond en water. Het zorgt voor een demping waarvoor je knieën dankbaar zullen zijn.  Daarnaast is een goede permeabiliteit belangrijk. De wandelschoen moet kunnen ademen. Zorg dat je waterdichte wandelschoenen hebt als je in bergachtige gebieden gaat wandelen. Waterdichte wandelschoenen zijn veelal deels vervaardigd uit het materiaal Gore-Tex. De waterdichte eigenschap van dit materiaal zorgt ervoor dat je voeten droog blijven terwijl ze kunnen blijven ademen. Verder zijn wandelschoenen gecategoriseerd in A, B, en C klassen. Het is sterk aangewezen om een bergschoen te kiezen uit klasse B of C en niet uit A. De wandelschoenen uit klasse A bieden minder steun en zijn minder stevig. Dit komt omdat ze een dunnere zool hebben en minder stevigheid bieden rondom de enkels. Ze zijn lager en lichter uitgevoerd. Voor trekkings in de bergen wil je stevig in je schoenen staan. Kies daarom voor een bergschoen uit minstens de B klasse. Ze zijn robuust, hebben stevige zolen en bieden stevigheid rondom de enkels omdat ze hoger zijn.




Wandelkousen

Kies voor naadloze sokken zodat wrijving en fricties minimaal kunne plaatsvinden. Wrijving is dikwijls de aanleiding voor bleinen of blaren. Een sok moet goed zitten, niet te los, niet te strak. Wandelsokken mogen iets dikker uitgevoerd zijn, een beetje warmer, steviger en lang genoeg! Net zoals schoenen, dienen kousen ook te ventileren. Als dit niet kan, loop je risico op voetschimmel en andere narigheden. Als het even kan, kies voor een kleurtje. Kleurrijke foto's pakken mooi op foto en zijn gewoon leuk, toch ?



2 Type jassen

Het weer in de bergen is weinig voorspelbaar. Het ene moment schijnt de zon, 10 minuten later sta je in de gietende regen of de sneeuw. Je moet kunnen anticiperen op deze snelle weerwissels. Koude wisselt af met warmte, droogte wisselt af met nattigheid, wind kan uit het niets plots de kop opsteken. Jij moet dus meteen inspelen en jezelf kleden op het weer dat zich aandient om dan  zo comfortabel mogelijk verder te kunnen wandelen. Met deze 2 type jassen is het kinderspel.


Een primaloft donsjas

Primaloft is een een synthetische vulling voor kledij en jassen met het doel je warm te houden in koude omstandigheden. Het is een hoogwaardig technologisch materiaal dat bestaat uit microfibers dat zorgt voor isolatie. Het grote voordeel is dat dit materiaal zeer licht is, compact dus, zo zacht als dons is en je beweeglijkheid niet beperkt. De grote outdoor merken verkopen donsjassen waarbij ze dit materiaal gebruiken. Kortom de eigenschappen van primaloft: ademend, sneldrogend, licht in gewicht, compact, ultrazacht, warmte zonder veel volume en waterafstotend.



Een waterdichte Gore-Tex jas

De eigenschappen dat primaloft mist, worden aangevuld door een Gore Tex jas. Het materiaal Gore-Tex heeft de eigenschap poreus en ademend te zijn, terwijl het ook 100% waterdichtheid garandeert. De jassen fungeren ook als windstopper. Zweet dat je van binnenuit produceert kan naar buiten verdampen terwijl regen van buitenaf niet naar binnen kan gaan. He materiaal zorgt voor de goede temperatuurregeling zodat je niet overhit of onderkoeld geraakt.




Beide jassen vallen dus te combineren afhankelijk van het weer en de inspanning die jij aan het leveren bent. Ben je naar boven aan het wandelen, aan het zweten in de gietende regen, doe je enkel de Gore-Tex jas aan. Kom je boven op de top aan en het stopt met regenen, doe je de Gore-Tex jas uit en doe je de Primaloft jas aan, zodat je warm blijft. Loop je naar beneden en het regent terug, doe je de Gore-Tex jas bovenop de Primaloft jas aan. De inspanning is minder, dus je moet warm blijven. In deze situatie kan je dus best beide jassen aanhouden. Zit je 's avonds gezellig buiten met een biertje te genieten van de zonsondergang en het wordt kouder, doe je het primaloft jasje aan. Zo kan jij spelen met de verschillende combinaties en ben jij altijd goed beschermd tegen de elementen.


Sneldrogende wandelbroek

Niets zo vervelend dan een broek die begint te schuren, niet opdroogt of je bewegingen belemmert. Een goede wandelbroek is licht, ademend, beschermend, sneldrogend en comfortabel. Een wandelbroek hoeft niet helemaal waterdicht te zijn. Met een waterbestendige wandelbroek kom je al een héél eind. Omdat we in de bergen gaan wandelen, kies je ook best voor een beetje elasticiteit. Als je naar boven moet klimmen, heb je maximale bewegingsvrijheid nodig. Een broek die je bewegingen kan volgen is dan goed meegenomen. De benen zijn altijd in beweging tijdens het wandelen, daarom hebben we daar niet zo snel koud. Veel bergwandelaars kiezen steevast voor een korte broek, ongeacht welk weer het is. Met een korte broek heb je in elk geval maximale bewegingsvrijheid, er is geen natte broek die aan je benen plekt na een regenbui. De warmte die je produceert kan sneller verdwijnen. Een nadeel kan zijn dat je de benen moet insmeren als de zon stevig schijnt en je mist een beetje bescherming tegen insecten en stekelig struikgewas. Vele wandelbroeken zijn afritsbaar zodat jij van een lange broek een korte kan maken. Dikwijls hebben deze broeken onaangename naden ter hoogte van deze rits. Houd hier rekening mee als je voor zo een broek kiest.

Wandelstokken

Wandelstokken zijn essentieel voor wandelaars die extra steun en stabiliteit zoeken. Ze verlichten de belasting op gewrichten, wat vooral bij lange afstanden of een zware rugzak een groot voordeel is. Afhankelijk van je activiteiten en voorkeuren kun je kiezen tussen verschillende types wandelstokken: een enkele wandelstok voor vlak terrein, trekkingstokken voor heuvelachtig gebied en nordic walking-stokken voor intensieve trainingen op vlakke ondergrond.


Wandelstokken zijn er in diverse materialen zoals aluminium en carbon. Aluminium is stevig en betaalbaar, terwijl carbon ultralicht is, maar minder flexibel en duurder. Veel wandelstokken zijn telescopisch, zodat je de lengte kunt aanpassen aan het terrein. Dit biedt voordelen tijdens klimmen en dalen en maakt de stok compact voor transport. Handige extra's zoals een verlengd handvat en schokdemping verbeteren je wandelcomfort. Voor rotsachtig of modderig terrein kun je kiezen voor stokken met schijfjes boven de punt om niet te diep weg te zakken.


Door de juiste wandelstok te kiezen, passend bij je lichaamslengte en activiteit, verbeter je je wandelervaring aanzienlijk. Met de juiste techniek en een beetje oefening wordt het gebruik van wandelstokken al snel een tweede natuur. Eens je ze hebt geprobeerd, ga je nooit nog zonder willen!



Sneldrogende t-shirts

Zorg voor t-shirts met korte mouwen, die snel drogen en licht zijn. Een mooi kleurtje is altijd meegenomen voor de pics !


Cosy kledij voor 's avonds

's Avonds wil je er gezellig warm bij zitten. In de berghutten is het niet altijd héél warm. Het hangt een beetje van hut tot hut af. We raden aan om een lange broek te voorzien voor 's avonds. Denk aan een makkelijke jogging of een andere en warme cosy broek. Een longsleeve houdt je warmer dan een gewone t-shirt en tenslotte kan een warme trui niet ontbreken. Denk er wel aan, alles wat je kiest voor 's avonds aan te doen, moet je ook meesleuren in jouw rugzak. Beperk en blijf bij de essenstie.


Onderbroeken

Voor de mannen; kies geen al te losse boxershorten en kies geen katoen of ondergoed met veel naden. Ze kunnen beginnen schuren aan de lies. De frictie kan tot zeer pijnlijke rode vlekken leiden en neemt héél wat plezier weg van de wandeltocht. Kies voor ademend, sneldrogend en rekbaar ondergoed. Materialen kunnen Merinowol, bamboe, poleyester, elastaan of lycra zijn.

Merken: Odlo, Icebreaker anatomica, craft, bamigo, supernatural, gore wear, kalenji


Rugzak met regenbeschermer

De inhoud van een geschikte rugzak voor een meerdaagse huttentocht is tussen de 35 en de 40 liter. Een rugzak is een ballast op de rug, het houdt al jouw spullen bij elkaar en het beschermt je ook nog eens. De kwaliteit en het draagsysteem van de zak zullen bepalen of jij al dan niet met rugklachten terug naar huis kan keren. De schouderriemen, het rugpand, de heupriem en de borstriem bepalen het draagsysteem. Je wilt het gewicht van de rugzak op je heupen dragen om zo schouder en nek-kwalen te vermijden. Het draagcomfort van de rugzak is dus vooral afhankelijk van het draagsysteem. Kies voor een goed verstelbare rugzak. Het lichaam van jou is uniek, dus vraagt jouw lichaam ook een unieke instelling van het draagsysteem. Laat je bijstaan door iemand met kennis van zaken of kijk video's op youtube hoe jij de beste instelling bekomt voor jouw lichaam. Een tip: kies voor een rugzak met een brede heupriem en zorg ervoor dat er enkele zakjes op deze riem aanwezig zijn.  Een ventilerend rugpand is cruciaal. Niemand wil héél de dag met een zweetrug rondlopen. Het rugpand zorgt ervoor dat er een soort van buffer is tussen jouw rug en de rugzak. Hierin kan lucht circuleren om zo overvloedige warmte af te leiden.

Extra vakken en opbergmogelijkheden zijn een troef en dikwijls zeer aangewezen. Een groot afgescheiden bodemvak is best wel handig. Hier kan je bijvoorbeeld natte en vuile kledij insteken om dat deel apart te houden. Een zijvak waar je een drinkfles in kunt steken is ook een must zodat je niet telkens héél je rugzak moet open doen als je even dorst hebt. Helemaal bovenaan op de sluitflap van de rugzak dient ook een praktisch vak te zitten met ritssluiting om sleutels/portefemonnee/landkaart/kleine prullen weg te steken. Meestal zit er zo een vak aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant.

Iedereen kiest hoe hij of zij zijn drinkwater meesleurt. Sommigen kiezen voor een Camelback. Dit is een waterzak waaraan een slang met een mondstuk hangt. Als je voor dit systeem kiest, zorg er dan ook voor dat jouw rugzak compatibel is met dit systeem. Als je kiest voor een thermosfles of andere drinkfles, zorg er zeker voor dat je dan zijzakken hebt, zodat je héél snel de fles kan nemen en dat dit proces niet te veel moeite kost.

Tenslotte wil je dat dat de inhoud van je rugzak droog blijft. Je kan voor een waterdichte rugzak kiezen, maar evengoed kies je voor een waterbestendige rugzak en gebruik je een regenhoes die je over de rugzak trekt als het even regent. Zo blijft alles mooi droog en moet jij je geen zorgen maken.




Drinkenbus / thermos

In principe kan je gewoon een lege plastic colafles van 1,5L vullen met water en zal die fles het wel uitzingen gedurende de meerdaagse huttentocht. Natuurlijk is dat een beetje risicovol. Als jij je rugzak net even verkeerd ergens neerzet en de fles maakt contact met een scherpe steen, of je verliest het topje per ongeluk is je colafles niet veel meer waard. Thermosflessen zijn het meest aangewezen. Je kan er ook warme dranken lange tijd in warm houden. Bovendien zijn ze stevig en ook groot genoeg.




Plastic zak

Een plastic zak kan dienen voor bijvoorbeeld al je vuile of natte kledij in te doen. Op deze manier zit alles mooi gescheiden van de propere kledij.


Tie-wraps

Dingen kunnen stuk gaan. Riemen aan de rugzak, schoenveters, ... Met enkele tie-wraps kan je dikwijls snel en creatief een oplossing creëren.


Zonnebril

Zorg voor de bescherming van jouw ogen. Een goede zonnebril beschermt je niet alleen tegen UV licht, maar ook tegen wind.



Cashgeld

Cash is king in de Alpen. Het eten, drinken, de douche, de overnachtingen, kortom alles is cash te betalen in de berghutten.


Identiteitskaart

Deze heb je nodig voor jezelf aan te melden in de hutten of als je in nood komt te zitten. Zo kunnen jouw helpers meteen zien wie jij bent.


Oordoppen

In een berghut ben je niet alleen. Dat is iets wat veel hikers vergeten. Slapen doe je vaak in een ruimte waarin nog andere mensen liggen. We moeten je niet vertellen dat sommigen serieus kunnen ronken. Gun je zelf de rust die je nodig hebt en lig niet onnodig wakker omdat iemand te hard aan het snurken is. Neem je voorzorgen en vergeet je oordoppen niet mee te nemen!


Muts + handschoenen

Het kan plots koud worden. Je moet rekenen per honderd meter dat je stijgt, koelt het één graad af. Sneeuw kan plots vallen, de koude overvalt je, dan is het aangenaam dat je handschoenen kan aantrekken of een muts kan opzetten. Deze twee zaken pak je dus zeker mee in geval van...


Huttenslaapzak

Een huttenslaapzak is geen reguliere slaapzak. De huttenslaapzak heeft niet de functie om je warm te houden, maar heeft een hygiënische functie. De huttenslaapzak is jouw persoonlijke beddengoed. Het zorgt ervoor dat jij niet rechtstreeks op de matras ligt, het zorgt ervoor dat jij niet rechtstreeks op het hoofdkussen lift en het zorgt ervoor dat jouw huid niet rechtstreeks contact maakt met de lakens. De hutten hebben niet de mogelijkheid zoals een hotel telkens voor nieuwe gasten al het beddengoed te wassen en te verversen daarom ben je verplicht een huttenslaapzak mee te nemen. Het is een hygiënische barrière voor jou. De huttenzak is een superdunne en lichte slaapzak, meestal gemaakt van zijde of katoen en is verplicht in elke berghut!





Huttenschoeisel

Het is verboden om met wandelschoenen in de berghutten rond te wandelen. Meestal zijn er wel bergsloffen aanwezig in de hutten, maar omdat er al honderden voeten zijn in geweest, is het aangewezen om je eigen schoeisel mee te nemen. Onze tip is om doucheschoenen mee te nemen. Je kan ermee gaan douchen, zodat je niet op de koude vloer moet staan. Ze zijn meteen droog. Je kan er met warme kousen in, zonder dat er een irritante teenveter in de weg zit ( zoals bij teenslippers ). Ze wegen niets en omdat ze van kunststof zijn, kan je ze gewoon aan de buitenkant van je rugzak hangen.


Handdoekje

Er bestaan van die kleine, lichte en sneldrogende reishanddoekjes. Die wil je hebben.





Toiletzakje / (plastic zakje)

Tandenborstel, tandpasta, shampoo, aftersun, zonnecrème, persoonlijke apotheek, kleine EHBO set, pleisters, compete (tegen bleinen), paracetamol, labeloo, deo, ...


Verzekeringskaart Alpenverrein



Elektronica

powerbank, smartphone, garmin navigatie, oplader,...


Snacks

droog fruit, koekjes, powerbars, noten,...


Fluitje

In geval van nood, kan een fluitje levensreddend zijn. Het geeft de mensen die je zoeken meer kans om je werkelijk te vinden.


Een goed voorbereide rugzak maakt het verschil tussen een zware tocht en een onvergetelijk avontuur. Met deze checklist ben je klaar om de bergen in te trekken, om de frisse berglucht in te ademen, de stilte van de natuur te omarmen en jezelf uit te dagen. Pak slim, zorg goed voor jezelf en geniet met volle teugen van elk moment daarboven. 

Veel wandelplezier en veilige kilometers gewenst!

Reacties
Categorieën